Použití elektronického zámku Nuki s rezevačním systémem SuperSaaS


Automatické vytváření kódu pro váš zámek Nuki pokaždé, když je provedena rezervace



Používání elektronického zámku Nuki s SuperSaaS

Jedním z mnoha způsobů, jak lze SuperSaaS využít, je pronájem domů, pokojů nebo apartmánů. Protože předávání fyzického klíče zákazníkovi a jeho navrácení může být obtížné, mnoho těchto podniků začalo používat elektronické zámky. Instalace elektronického zámku již není velkou investicí, jelikož je možné je snadno nainstalovat a v případě Nuki dokonce není nutné měnit stávající zámek. Další úroveň pohodlí může představovat automatické vytvoření a odeslání přístupových informací vašim zákazníkům ihned po dokončení rezervace.


Použití elektronického zámku ve spojení s SuperSaaS lze využít i pro jiné účely než je pronájem, například pro časově omezený přístup do zasedací místnosti, počítačové laboratoře nebo sportovního zařízení.


Tento tutoriál je určen zákazníkům, kteří mají zámek Nuki, protože Nuki je jednou z nejpopulárnějších značek a několik zákazníků se nás ptalo, jestli je možné použít jejich zámek Nuki s SuperSaaS. Jiné značky nabízejí podobnou funkčnost a tento tutoriál může pomoci i u těchto zámků.


Koncept:

Pokaždé, když je na plánu SuperSaaS vytvořena nová schůzka, je generován kód a uložen v konkrétní klávesnici Nuki, s časovým rámcem, pro který je platný. Kód je automaticky poslán zákazníkovi v potvrzovacím e-mailu. Pokud máte obavy ohledně bezpečnostního aspektu odesílání přístupového kódu, můžete nakonfigurovat schválení schůzky před tím, než je tento kód odeslán.





Kódy klávesnice Nuki vytvořené přes SuperSaaS


Předpoklady:

Máte zámek Nuki, klávesnici Nuki a Bridge Nuki nebo vestavěné WiFi (např. Smart Lock 3.0 Pro nebo vyšší).

Vytvořili jste v SuperSaaS 'zdrojový rozvrh' pro dům, apartmán nebo pokoj, který chcete pronajmout.

Máte placenou variantu SuperSaaS ( je to vyžadováno pro tzv. 'vlastní webhooky', které jsou v tomto případě využity).

Aktivovali jste zdarma přístup k Nuki Web přes aplikaci Nuki (v sekci Funkce & Konfigurace).

Poznámka: i jiné rozvrhy než jen 'zdrojový' budou také fungovat, ale 'zdrojový rozvrh' je pravděpodobně to, co budete pro tento konkrétní případ použití potřebovat.


Současná omezení:

Existuje maximum 100 kódů pro klávesnici Nuki a 200 kódů pro klávesnici Nuki 2.0 (s čtečkou otisků prstů).

Prošlé kódy je nutné ručně smazat přes aplikaci nebo webový portál. Pokud smažete kód přes aplikaci, zmizí z portálu až o den později. Pokud jej smažete přes portál, okamžitě bude odstraněn z aplikace i z klávesnice.

Přehled kroků:

Aktivujte API na webovém portálu web.nuki.io .

Identifikujte ID zámku.

Nakonfigurujte webhook v SuperSaaS (to uloží náhodný kód s obdobím platnosti do klávesnice prostřednictvím API od Nuki).

Nakonfigurujte e-mail od SuperSaaS (aby byl kód automaticky poslán jako součást připomínkového e-mailu).

Poznámka: tyto kroky mohou znít trochu technicky, ale ve skutečnosti je to celkem jednoduché a znalost programování není potřeba!


Krok 1: aktivace API na webovém portálu Nuki

Přejděte na webový portál Nuki: web.nuki.io

Pod API vyberte Aktivovat Nuki Web API, přijměte Podmínky a klikněte na Aktivovat Nuki Web API.


Klikněte na 'Vygenerovat token API'.


Zadejte náhodné jméno pro název tokenu API a vyberte všechna zaškrtávací políčka pro přístupová práva.


Po stisknutí 'Uložit' zkopírujte kód, který tam vidíte (vybráním kódu a poté pravým kliknutím pro kopírování). Uložte tento kód někam pro pozdější použití. Pokud jste na to zapomněli, můžete snadno vytvořit nový.




Krok 2: identifikace ID zámku

Získání ID zámku od Nuki lze provést dvěma způsoby a může to být trochu matoucí. Možnost 2 je trochu rychlejší, ale techničtější.


Možnost 1:


V aplikaci Nuki přejděte do sekce Funkce & Konfigurace, poté Všeobecné. Zkopírujte ID zařízení (např. 34FDAF45)

Převeďte toto 'hexadecimální' číslo na decimální číslo prostřednictvím této webové stránky, ale nejprve před číslo přidejte '4' (viz příklad na obrázku). Decimální číslo je smartlockId, které potřebujete v dalším kroku.

Převod hexadecimálního čísla na decimální



Možnost 2:


Spusťte následující příkaz v okně Terminálu (na Macu) curl -X GET --header 'Accept: application/json' --header 'Authorization: Bearer 72f6740dc9653f287e9368eee30afa142cea5caae3949bafb32' 'https://api.nuki.io/smartlock', kde nahradíte kód po Bearer kódem, který jste dříve zkopírovali na webovém portálu Nuki.

V odpovědi, kterou dostanete, je zmíněno smartlockId jako první číslo.

Krok 3: nakonfigurujte webhook v SuperSaaS

Na svém řídícím panelu SuperSaaS klikněte na 'Integrace' a poté vyberte 'Webhooky'. Zde najdete více informací o používání webhooků, ačkoliv pro tento tutoriál nejsou nutné.


Zadejte následující informace:


Spouštěč: vyberte 'Připomínka'

Rozvrh: vyberte rozvrh, pro který chcete nakonfigurovat klávesnici

Cílová URL: https://bearer:API-TOKEN@api.nuki.io/smartlock/SMARTLOCK-ID/auth?_method=put

Poznámka: Vyberte 'Připomínka' místo 'Nová schůzka', i když se rozhodnete poslat kód jako součást potvrzovacího e-mailu s vytvořením nové schůzky. To má tu výhodu, že kód bude uložen v klávesnici, když je minimální šance, že bude rezervace zrušena nebo změněna.


Cílová URL pak bude vypadat takto: https://bearer:72f6740dc965eea5caae3949bafb31@api.nuki.io/smartlock/18068913969/auth?_method=put



Příklad webhooku SuperSaaS s kódem nositele


Stiskněte 'Vytvořit webhook'.


Za 'Payload' vyberte 'Vlastní'. Poznámka: Pokud tato možnost není dostupná, musíte nejprve získat placené předplatné.


Zkopírujte a vložte následující informace do textového pole:


{
"name": "$start",


"allowedFromDate": "$start_utc",


"allowedUntilDate": "$finish_utc",


"allowedWeekDays": 0,


"type": 13,


"code": "$doorcode"
}


Stiskněte 'Aktualizovat webhook'


Nyní můžete stisknout 'Testovat webhook' a stisknout 'Odeslat payload nyní'.


Důležité: každý kód lze zadat pouze jednou, takže pokud použijete funkci "Test webhooku" k vytvoření kódu pro schůzku, může pozdější spuštění webhooku pro e-mailovou připomínku selhat, pokud použijete stejný kód. Chcete-li tomu zabránit, aktualizujte kód při každém testování webhooku na jiné číslo se 6 číslicemi (a bez nul v čísle nebo 12 na začátku).


Pokud je úspěšný, nový záznam s kódem by měl být pro zařízení vytvořen během několika sekund. Najdete jej pod 'Klávesnicí' na portálu Nuki a v aplikaci (možná budete muset obnovit stránku, pokud na ní jste).


Použitím $start se záznamy v klávesnici zobrazí s datem začátku jako jméno v aplikaci (viz obrázek).



To usnadňuje nalezení kódu, aby bylo možné jej poskytnout zákazníkovi, pokud by na něj zapomněl. Také to usnadňuje odstraňování prošlých kódů. Alternativně nahraďte $start za $id. Poté můžete povolit zobrazování ID rezervace na rezervaci a v seznamovém zobrazení, abyste snadno našli ID.


Poznámka: Není doporučeno používat jméno zákazníka, protože klávesnice má omezení na 30 znaků pro jméno. Pokud je jméno zákazníka delší, uložení kódu selže.


Krok 4: nakonfigurujte časování webhooku

Na kartě 'Proces' pod možností 'Máme poslat připomínku nebo následné opatření pro rezervaci?' vyberte 'Spustit webhook hodinu předem'. Tímto způsobem je kód záměrně poslán do klávesnice co nejpozději, což zabraňuje problémům s zrušenými rezervacemi nebo změněnými daty rezervace.



Formulář SuperSaaS pro konfiguraci časování odesílání kódu dveří Nuki zákazníkům


Krok 5: Automatické odeslání kódu zákazníkovi

Jednoduše přidejte $doorcode do připomínkového e-mailu, který je zákazníkovi poslán krátce před obdobím pronájmu (na kartě 'Rozvržení'). Volitelně můžete kód zahrnout i do potvrzovacího e-mailu.



Formulář SuperSaaS pro konfiguraci odesílání kódu dveří Nuki zákazníkům


To je vše!


Závěrečné poznámky

Pro více místností a zámků opakujte tyto kroky s různým plánem a různým ID zámku (token API z webového portálu je spojen s vaším účtem Nuki a bude stejný pro každý zámek).


Důvod, proč je tento tutoriál pro zámek ve spojení s klávesnicí, je ten, že to umožňuje vašemu zákazníkovi používat zámek prostřednictvím kódu sdíleného e-mailem, bez nutnosti instalovat aplikaci Nuki na jejich telefon. S některými úpravami lze tentýž princip použít pro automatické vytvoření přístupu k aplikaci Nuki pro zámek.


Jak bylo zmíněno výše, pokud máte obavy ohledně bezpečnostního aspektu, můžete nakonfigurovat schvalování před tím, než je tento kód odeslán, nebo jednoduše vyžadovat platbu předem.


Tento tutoriál splňuje základní potřebu používání zámku Nuki ve spojení s SuperSaaS. Pokročilejší potřeby lze uspokojit pomocí služby jako je make.com, která má integraci s SuperSaaS. Představte si scénáře, jako je umožnění otevření zámku hodinu před pronájmem. Je také možné automaticky odstraňovat prošlé kódy, protože API Nuki to umožňuje, ale vyžaduje to výrazně více úsilí.


Tento tutoriál je založen na následujících informacích od Nuki: https://developer.nuki.io/t/web-api-example-manage-pin-codes-for-your-nuki-keypad/54