Přidání QR platby pro platbu převodem v SuperSaaS

Níže Vám popíšeme postup jak přidat k rezervaci platbu pomocí QR kódu. Rezervační systém SuperSaaS umožňuje i placení kartou přes platební bránu PayU nebo Stripe.

Platby QR platbou vyžadují na rozdíl od plateb kartou ruční kontrolu přijatých plateb, ale mohou být levnější a pohodlnější alternativou. Skvěle se hodí pro jednorázové akce.

Nejdříve je potřeba si nastavit ceny za jednotlivé služby nebo rezervace. Detailní postup najdete v návodu na konfiguraci cen.

Potom si v záložce "Zpracovat" nastavte volbu "Ukázat všem" - tato volba zajistí, že devítimístné ID rezervace budete moci využít jako unikátní variabilní symbol pro bankovní převod.

Následně si ve stejné záložce níže nastavte volbu "Vyžadovat platbu, ale povolit uživatelům platbu později".

Nezapomeňte nastavit, aby uživatelům chodilo vždy potvrzení rezervace, která pak bude obsahovat QR kód


Jako poslední si v záložce "Vzhled"  zaškrtněte ID - unikátní číslo rezervace, které slouží jako variabilní symbol. 





Abychom mohli QR kódy nastavit, tak je potřeba nastavit možnost odesílání emailů s HTML na stránce
https://www.supersaas.cz/accounts/settings 



Nastavení QR kódu


Nyní k vlastnímu nastavení QR kódu - to můžeme provést na dvou místech - jednak to můžeme doplnit na stránce s placením (ukáže se uživatelům při vytvoření rezervace) a potom přidat k potvrzovacímu emailu rezervace. 



U obou míst doporučujeme použít vlastní text do kterého můžete dosadit tzv. proměnné , které umí zobrazit údaje z konkrétní rezervace (bližší informace najdete v nápovědě)


U obrazovky s placením je vhodné zmínit aby si uživatelé zaplatili pomocí QR kódu a potom kliknuli na tlačítko "Zaplatit později" rezervaci uložili.  Vhodné je tam napsat i číslo bankovního účtu v textové podobě například:

Zaplaťte prosím  $total na účet č. 00011111/2222 s variabilním symbolem $id

QR kód Vám přijde i do emailu, platbu můžete tedy provést i později kliknutím na tlačítko "Zaplatit později". Pokud jste platbu provedli nyní, tak pokračujte kliknutím na tlačítko Agenda, kde uvidíte svoji rezervaci a můžete se tak přesvědčit, že proběhla v pořádku.

Pokud rezervaci provádíte s mobilním telefonem tak si udělejte snímek obrazovky s QR kódem a ten pak následně použijte v bankovní mobilní aplikaci.

 

Místo proměnné $total se na obrazovce zobrazí celková částka za rezervaci a místo $id se zobrazí číslo rezervace, které zde slouží jako variabilní symbol.


Generování QR kódu

Následující kód upravte dle následujícího postupu a vložte si jej jako HTML do pole s placením pomocí tlačítka <> (červeně označené výše na snímku obrazovky.


<p><img src="https://api.paylibo.com/paylibo/generator/czech/image?accountNumber=2171532&amp;bankCode=0800&amp;amount=$total&amp;currency=CZK&amp;vs=$id&amp;message=MOJEFIRMA.CZ&amp;size=200" alt="QR platba"></p>

Červeně označené části upravte - zadejte zde vlastní číslo účtu a kód banky a název Vaší firmy. Modře označené proměnné budou nahrazeny cenou rezervace a variabilním symbolem. 

Pro přidání kódu QR do emailu použijte níže uvedený kód s mírnou úpravou:

 <p><img src="https://api.paylibo.com/paylibo/generator/czech/image?accountNumber=2171532&amp;bankCode=0800&amp;amount=$price&amp;currency=CZK&amp;vs=$id&amp;message=MOJEFIRMA.CZ&amp;size=200" alt="QR platba"></p>

Doporučujeme do emailu dopsat informaci, aby si lidé nechali zobrazit obrázky, jinak se jim nemusí QR v jejich emailovém klientovi zobrazit. Proměnná $replace nahradí výchozí text a můžete si pak nastavit vlastní text jako tento příklad:

Hezký den,

Vaše rezervace byla $action. Níže nejdete detaily. Pro zobrazení QR kódu k platbě si povolte zobrazení obrázků.

Rezervaci můžete změnit bez potřeby přihlášení na tomto odkazu
$modurl

$details

Zaplaťte prosím $total na účet č. 00011111/2222 s variabilním symbolem $id

$replace

$ical



Přijaté platby s převodem se automaticky nepárují s rezervacemi. V rozhraní v SuperSaaS si v části Dohled zobrazíte rezervace a vidíte zde ID (použité jako variabilní symbol) pod kterým platba přijde.


Když přijde platba, tak podle ID si najdete danou rezervaci, rozliknete detail (viz níže) a kliknete na schválit a tím si zaevidujete přijatou platbu.

V seznamu rezervací se tak změní značka P (nebo L) na malé plus a tak poznáte, které rezervace jste si označili jako zaplacené.





Tip pro uživatele

Postup pro uživatele jak provést QR platbu z mobilu z kterého si vytváří rezervaci: 

Občas lidé narazí na to, že mají v mobilním telefonu zobrazený QR kód na webu nebo v emailu a neví jak si jej načíst do mobilní bankovní aplikace ve stejném telefonu. Při tom stačí málo - udělat si snímek obrazovky a si uložit do Fotek z něj pak mobilní aplikaci kód načíst. 



Tlačítka pro snímek obrazovky na iPhonu s FaceID
(současné stisknutí)



Tlačítka pro snímek obrazovky na iPhonu s Touch ID
(současné stisknutí)


Tlačítka pro snímek obrazovky u Androidu (Samsung)
(současné stisknutí)






Vytvořte si účet a začněte SuperSaaS používat ještě dnes. Pokud máte jakékoli dotazy, můžete se obrátit na náš tým podpory.